poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zupa z zielonej soczewicy.


Wiosna się wreszcie opamiętała!
Spędzamy całe dnie na dworze, albo na balkonie. Czekamy aż bazylia, tymianek i pietruszka naciowa zaczną kiełkować, a szczypiorek z dymki urośnie na tyle, że bez wyrzutów sumienia będzie można zacząć go skubać.
Nie mam teraz czasu na skomplikowane potrawy.
Musi być szybko i pożywnie.
Jemy zupy na przemian z kaszowo-warzywnymi kotlecikami.

Soczewica stawiana na równi z mięsem pod względem zawartości dobrze przyswajalnego białka jest the best. Złożone węglowodany, witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo... Jednak należy pamiętać że ma działanie kwasotwórcze i jeśli planujemy soczewicę na obiad, to warto połączyć ją z zasadotwórczą cebulą.

Dla mnie zupa soczewicowa jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu. A szczególnie mięsa, na którym był gotowany. Oddzielam je od kości, siekam i dorzucam do zupy.

Zupa soczewicowa
(Na podstawie przepisu z książki Carole Handslip The Sainsbury Book of Wholefood Cooking)

2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 starta marchew
2 ząbki czosnku zmiażdżone
125g zielonej soczewicy
600 ml bulionu lub wody
pół łyżeczki kolendry
sól, pieprz.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchewkę, poddusić aż zmiękną. Dodać czosnek i soczewicę, dusić jeszcze 5 minut i wlać bulion/wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 40-45 minut. Aż soczewica będzie miękka.
Jeśli gotujemy zupę na niedzielnym rosole, posiekane mięso dodajemy pod koniec gotowania. Wystarczy żeby się tylko zagrzało. Doprawiamy solą, pieprzem i utłuczoną w moździerzu kolendrą.

Dla malucha odkładamy część zupy przed posoleniem.


8 komentarzy:

  1. mmmm cudowna zupka, no i te zdjęcie pociechy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiosna, to tylko zielona soczewica :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my tam zawsze najbardziej lubimy zieloną bo jest większa i się nią można porządnie najeść ;)

      Usuń
  3. Witam,czy jest duża różnica pomiędzy zieloną a czerwoną soczewicą? Ja tą zupkę gotuje na czerwonej soczewicy i jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielona jest większa i bardziej wydajna ;) w smaku są podobne.

      Usuń
  4. Super zupka. Moja córka i mąż ją uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń

dzięki!