środa, 1 maja 2013

Owsiane ciasto marchewkowe



Zawsze, kiedy mieszam jakieś ciasto zastanawiam się co można do niego dorzucić, żeby nie było tylko zwykłym 'słodyczem' do spałaszowania, ale żeby przy okazji dostarczyć organizmowi jakichś wartości odżywczych. Wolę też zdecydowanie proste ciasta z dodatkiem owoców, albo warzyw. Nie lubię piętrowców z kremami. Wyjątkiem są udane, lekkie urodzinowe torty, które jadam zresztą rzadko, bo jedynie przy okazji.

Niedawno znów gościłam Justynę Maćkowiak z radia Opole. Chciałam pokazać jej deser z płatków owsianych, ale tego dnia przyjeżdżał do nas dziadek i stwierdziłam, że ciasto będzie lepszym rozwiązaniem.
W trakcie nagrania popełniłam błąd, mówiąc że przepis, jest z bloga mojewypieki, ale dzisiaj sprawdziłam i strasznie mi głupio, bo jednak nie. Przepis pochodzi z bloga smakocie i łakołyki... Bardzo przepraszam Was za tę pomyłkę...
Posłuchać można tu, audycja z 23.04.

W każdym razie, nie byłabym sobą gdybym w przepisie czegoś nie zmieniła, więc wymieszałam mąkę pszenną z owsianą, zmniejszyłam ilość cukru i przypraw. Fajnie też komponują się z tym ciastem orzechy włoskie, ale tym razem nie dodałam.

Owsiane ciasto marchewkowe:

1/2 kostki masła
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 duże marchewki, starte na tarce
2/3 szklanki rodzynek wymieszanych z suszoną żurawiną
1 łyżka sezamu

Małą kwadratową blachę (jak do brownies np. 20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopic i ostudzić, wymieszać w misce z olejem, jogurtem, jajkami, cukrem, ekstraktem z wanilii i cynamonem.
Mąkę wymieszać z sodą i solą.
Połączyć drewnianą łyżką mąkę z masą niedbale, tylko do połączenia składników, mogą być grudki. Dodać startą marchew i bakalie.
Przełożyć ciasto na blachę, wygładzić, posypać sezamem. Piec w 180st C przez 35-40 minut.



12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, aż wstyd się przyznać, ale nie jadłam jeszcze nigdy ciasta marchewkowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba upiec i spróbować ;-)

      Usuń
  2. Przepięknie i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marchewkowe ciasto, a wersja owsiana podwójnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest tylko trochę bardziej kruche i przy krojeniu lekko się rozpada, ale to wcale, a wcale, nie przeszkadza ;)

      Usuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Musimy się znowu spotkać w kuchni, koniecznie :D
    Ja wczoraj też robiłam ciasto marchewkowe, bez cukru, ale... na wierzchu z domowym karmelem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakby co, to wiesz, ja praktycznie cały czas jestem w domu ;) albo okolicznych placach zabaw :D

      Usuń
  6. ja mam doświadczenie tylko z muffinami marchewkowymi, jakoś nie mogłam się zabrać za marchewkowe ciasto ale skoro polecasz wypróbuję. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) wiele się nie różnią szczerze mówiąc ;)

      Usuń

dzięki!