wtorek, 21 stycznia 2014
Zielony smoothie.
Potrzeba mi kolorów.
Świeżych smaków.
Tak jakoś dziwnie, bo normalnie zimą chce mi się kaszy z rozgrzewającym gulaszem.
Jaka zima, takie zachciewajki.
O avocado można śpiewać same hymny pochwalne. Dlatego że takie zdrowe i dlatego że takie uniwersalne.
Dzięki temu że jego smak jest dość neutralny można przyrządzić je na słodko i na wytrawnie.
Piekę domowe paluchy żytnio-gryczane, albo żytnio-owsiane, albo jakie sie wymieszają, i chrupiemy je z zielonym czosnkowym guacamole.
Albo wrzucam do blendera z czym popadnie.
Dzisiaj z bananem i bazylią. Zależało mi na uzyskaniu konsystencji jogurtu - kiedy powiem dziewczynom że zrobiłam dla nich smoothie to nie ruszą. Ale zielony jogurt już wciągną ;) nazwy potraw nie mogą być kosmiczne.
Bazyliowy smoothie z avocado:
1 bardzo miękkie avocado
1 banan
garść listków bazylii
sok z jednej cytryny
1/2 szklanki mleka kokosowego
miód do smaku
Bazylię siekamy, niezbyt drobno. Banana i avocado kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy wszystko do blendera, wlewamy sok z cytryny i odrobinę mleka kokosowego. Miksujemy i stopniowo wlewamy resztę mleka kokosowego do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Dla mnie smoothie jest już idealny w smaku, ale reszta rodziny woli dosłodzony miodem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mi też trzeba kolorów, bo za oknem taaak szaroo... :)
OdpowiedzUsuńbyle do wiosny :)
UsuńNIe pomyślałam, że można tak sprytnie wykorzystać awokado, u mnie to tylko na kanapkach obok pomidora gości :)
OdpowiedzUsuń:) tak też pysznie :)
Usuńpalce lizać! ; ) uwielbiam takie połączenia. i wszystko, co zawiera banany! zabieram się za przeglądanie starszych przepisów. nie wierzę, że dopiero trafiłam na Twojego bloga. zostaję na dłużej : ) obserwuję, a jutro smoothie szykuję! co rym : )
OdpowiedzUsuńInternety takie wielki że nie ma się co dziwić :) cieszę się że Ci się u mnie podoba :)
OdpowiedzUsuń