Każdy wypad na miasto jest uwieńczony gałką ukochanych lodów pistacjowych, czy 'tluskawkowych' ;)
W domu jeśli już robiłam jakieś lody, to takie typowo sorbetowe. Ale kiedy zobaczyłam te piękne jagody od mojego Super Brata, zachciało mi się takich typowo domowych, śmietankowo-jagodowych lodów. Domowe mają tą przewagę nad tymi z lodziarni, że wiemy dokładnie co w nich jest, ile jest cukru i ile prawdziwych owoców.
...
Lody jagodowe, bardzo proste.1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka zmiksowanych jagód
cukier do smaku.
Śmietankę lekko ubić z cukrem, tak aby zgęstniała, ale pozostała jeszcze dość płynna. W sumie nie wiem ile dałam cukru - 5 do 8 łyżek. Wymieszać do śmietanki jagody. Przełożyć do pojemników na lody, lub plastikowych kubeczków i zamrozić. Dobrze jest włożyć do wpół zastygniętej masy łyżeczki, tak aby po wyjęciu z zamrażalnika i odczekaniu chwili wyjąć lody 'na patyku'.
wyglądają kusząco, uwielbiam lody !:)
OdpowiedzUsuńsmakują tak jak wyglądają ;) :)
Usuńmmm lody jagodowe, brzmi zachęcająco, wygląda pysznie. Nic tylko się delektować :D
OdpowiedzUsuńtak. to dobre słowo - delektować się :)
UsuńMmm też muszę sama się zebrać i zrobić :)
OdpowiedzUsuńbłyskawiczne są ;) nie licząc czasu mrożenia. ;)
UsuńOj, mają przewagę:)) właśnie sobie uświadomiłam, że dawno u Was nie byłam ;)
OdpowiedzUsuńAuroro, no, dawno :)
Usuń