czwartek, 4 lipca 2013

Owsianka na lato.




Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Strasznie mi żal z tego powodu...
Tym bardziej że tydzień pobytu w szpitalu, wyciął mi tydzień sezonu truskawkowego w tym roku z życiorysu.
A tymczasem dzisiaj dostałam od mojego brata 3,5 litra własnoręcznie zebranych przez niego jagód!
Okoliczne lasy ma w małym palcu. Ma super nosa do kurek i borowików. A w zbieraniu jagód jest nie do pobicia w rodzinie.

W lodówce już chłodzą się najłatwiejsze lody jagodowe... :) Które pokażę Wam niebawem.

Latem nie warto, a nawet nie należy rozgrzewać organizmu od środka. Dlatego ulubiona owsianka z cynamonem poczeka do jesieni (albo na chłodniejsze dni tego lata, które potrafią być bardzo jesienne).
Rezygnuję z przypraw, czasem dodam trochę wanilii. Za to polewam owsiankę musem z owoców i dodatkowo jeszcze ją nimi posypuję.
Owoce i warzywa jedzone wtedy kiedy obradzają, mają to do siebie, że fantastycznie przygotowują organizm na otaczające go warunki atmosferyczne.

Nie upiekłam w tym roku ani jednego drożdżowego ciasta z truskawkami i kruszonką. Nie było pierogów z truskawkami. Te których nie zamroziłam miksowaliśmy z kefirem i wypijaliśmy od razu. Albo zjadaliśmy ogromne ilości tak po prostu, beż żadnych dodatków.
...

Owsianka na lato:
Porcja na dwie osoby:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1/2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
łyzka sezamu
kilka truskawek w całości
opcjonalnie suszone jagody goji, żurawina
ciepłe mleko - tyle ile lubimy do owsianki.

Z płatków wybieramy ewentualnie łuski, prażymy je w suchym rozgrzanym garnku przez chwilę, następnie zalewamy wodą tak aby jej powierzchnia była około 1cm powyżej płatków. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy siemię lniane, następnie zmniejszamy ogień do minimum i czekamy aż płatki wchłoną wodę, czasem mieszając.

Ciepłą owsiankę nakładamy łyżką na talerz, zalewamy mlekiem, na wierzch wylewamy zmiksowane truskawki i posypujemy sezamem. Dekorujemy truskawkami przekrojonymi na pół i ulubionymi suszonymi owocami.


1 komentarz:

dzięki!