sobota, 6 lipca 2013

Lody jagodowe.


Jesteśmy niepoprawnymi lodożercami. I mimo, że te które lubimy najbardziej, czyli tłuste na bazie śmietanki, tylko pozornie ochładzają, i wcale nie należą do najzdrowszych przekąsek, nie potrafimy się im oprzeć.
Każdy wypad na miasto jest uwieńczony gałką ukochanych lodów pistacjowych, czy 'tluskawkowych' ;)

W domu jeśli już robiłam jakieś lody, to takie typowo sorbetowe. Ale kiedy zobaczyłam te piękne jagody od mojego Super Brata, zachciało mi się takich typowo domowych, śmietankowo-jagodowych lodów. Domowe mają tą przewagę nad tymi z lodziarni, że wiemy dokładnie co w nich jest, ile jest cukru i ile prawdziwych owoców.
...
Lody jagodowe, bardzo proste.

1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka zmiksowanych jagód
cukier do smaku.

Śmietankę lekko ubić z cukrem, tak aby zgęstniała, ale pozostała jeszcze dość płynna. W sumie nie wiem ile dałam cukru - 5 do 8 łyżek. Wymieszać do śmietanki jagody. Przełożyć do pojemników na lody, lub plastikowych kubeczków i zamrozić. Dobrze jest włożyć do wpół zastygniętej masy łyżeczki, tak aby po wyjęciu z zamrażalnika i odczekaniu chwili wyjąć lody 'na patyku'.



8 komentarzy:

  1. wyglądają kusząco, uwielbiam lody !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm lody jagodowe, brzmi zachęcająco, wygląda pysznie. Nic tylko się delektować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm też muszę sama się zebrać i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. błyskawiczne są ;) nie licząc czasu mrożenia. ;)

      Usuń
  4. Oj, mają przewagę:)) właśnie sobie uświadomiłam, że dawno u Was nie byłam ;)

    OdpowiedzUsuń

dzięki!