czwartek, 21 sierpnia 2014

Murzynek że palce lizać!



Wszystko w tym roku na bogato. Mama codziennie zbiera kilka litrów malin, u teściowej w sadzie jabłonie i śliwy uginają się pod ciężarem owoców. Lubię kiedy na półkach w piwnicy przybywa świeżych przetworów, ale najwięcej zjadamy tak po prostu... Najlepiej prosto z krzaczka.
Tylko czasem upiekę jakieś ciasto...

Przedstawiam Wam nasz murzynek na bogato. Z mąką kokosową, bananami i malinami. Bezglutenowy, mocno kakaowy. Pyszny!
Można go też spokojnie zrobić na dwóch szklankach mąki pszennej zachowując pozostałe dodatki. Na pewno będzie wyśmienite!

Murzynek na bogato:
200g masła klarowanego lub zwykłego
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 czubate łyżki kakao
3 żółtka
3 białka
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 banany pokrojone w kostkę
2 duże garści malin

Masło rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, pod koniec dodajemy kakao. Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
Mąki mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy kakaowej. Dodajemy białka i staramy się wmieszać je bardzo delikatnie, tak żeby ciasto było puszyste. Dodajemy banany i maliny. Część malin zostawiamy na sam koniec, kiedy ciasto będzie już w keksówce i wykładamy je równomiernie na wierzchu.
Pieczemy w 170st. C przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy gotowe.




10 komentarzy:

  1. lał! robi wrażenie! i zdjęcia pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszczę Ci tego bogactwa owoców. z chęcią zjadłabym teraz kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby o wiele fajniej gdyby nie dzieliło mnie tyle kilometrów od rodziców czy teściów. Na pewno bywalibyśmy częściej na ich ogrodach :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. bardzo polecam :) nawet na glutenie - połączenie smaków <3

      Usuń
  4. Przepysznie wygląda.
    Świetny pomysł na połączenie malina i banana w murzynku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak i jeszcze kokos!!! Koniecznie!

      Usuń
  5. Mmm, wygląda fantastycznie, cudowny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przekrojeniu wszyscy byliśmy w zachwycie ;)

      Usuń

dzięki!