sobota, 23 sierpnia 2014

Jedz i biegaj: koktajl przeciwzapalny made by Mąż Biegacz.


Mąż ostatnio nabawił się kontuzji stopy. Boli i nie chce przestać, więc eksperymentuje z produktami o właściwościach przeciwzapalnych. Prym wiedzie koktajl Scotta, stosowany przez niego w leczeniu naderwanego ścięgna. Jego głównym składnikiem są truskawki, ale te już się skończyły, więc robimy z jagodami. Przepraszam - Mąż robi. Takie składniki jak edemame czy roślinny proszek proteinowy pomija.


Na podstawie przepisu z książki 'Jedz i biegaj' Scott'a Jurek'a.

Jagodowy koktajl przeciwzapalny:
2 szklanki wody
1 banan
1 szklanka jagód
1/2 szklanki  mango
1/2 szklanki ananasa
1/4 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki pasty miso
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego korzenia imbiru przeciśniętego przez praskę lub 1/4 łyżeczki mielonego imbiru.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Uzyskanie jednolitej konsystencji wymaga mocniejszego blendera. W słabszym zajmuje to więcej czasu, ale efekt już nie jest tak zadowalający. Głównie ze względu na wiórki kokosowe. Smak jest dość ciekawy.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. baardzo kuszące, takie koktajle są cudowne (:
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię, może niekoniecznie aż tak przyprawione na codzień - ale tutaj akurat przyprawy mają bardzo duże znaczenie... :) chętnie zajrzę!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. na pewno interesujący ;) dzielę się przepisem bo bardzo dobrze wpływa na organizm, smak gra rolę drugoplanową :D

      Usuń
  3. całkiem niezły pomysł na kontuzję... z pewnością mi się przyda, więc zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń

dzięki!