środa, 23 października 2013

Szarlotka Tutti Frutti





























Tutti Frutti - z konfiturą z mirabelek i kandyzowanymi bananami.
Taka lekko egzotyczna, bo do ciasta kruchego dodałam resztkę mąki kokosowej, którą wcześniej stosowałam do mleka jaglanego.
Mąka kokosowa to nic innego jak porządnie zmiksowane wiórki kokosowe. Ale, trzeba przy tym uważać żeby nie przedobrzyć, bo zaczną puszczać olej i się sklejać.

Ciasto powstało na szybko - bo przyjechał mój Super Brat i chciałam smacznie go ugościć. Nie tylko dlatego ze przywozi mi jagody, eko owoce, które gdzieś wynajdzie, nie tylko za wielki kosz podgrzybków i prawdziwków który ostatnio mi sprezentował, ale dlatego że jest po prostu Super Bratem.

Połączenie słodkich, skarmelizowanych bananów i kwaśnej czerwonej mirabelki było strzałem w dziesiątkę. Kokosowy lekki posmak na końcu dopełnił kompozycji aromatów. A wrzucałam co popadnie. Mirabelka może być też żółta.

Jemy i nucimy tutti frutti :)


Szarlotka Tutti Frutti:

kruche ciasto:
250g mąki
1/2 szklanki mąki kokosowej
125g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 jajko

Owoce:
słoiczek konfitury z mirabelek (250ml)
3 banany
120g cukru
2 łyżki masła

Składniki na ciasto szybko zagnieść do połączenia składników, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Banany umyć, obrać, pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni, wsypać cukier, kiedy zacznie się rozpuszczać dorzucić banany. Karmelizować mieszając co chwilę do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a banany zaczną rumienić, pod koniec dodać mirabelki.
Piekarnik rozgrzać do 180st. C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (moja ma wymiary 18x30cm, może być też kwadratowa blacha jak do brownies).
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną, trochę większą, rozwałkować i wylepić nią blaszkę aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć owoce a na wierzchu porozkładać równomiernie odrywane i spłaszczone kawałki z reszty ciasta (uważam, że taka wersja jest ładniejsza od ciasta startego na tarce)
Piec przez ok. 50 minut.






4 komentarze:

dzięki!