Ogarnąć to wydarzenie słowami graniczy z cudem!
Tyle się działo!
I taki miałam młyn na swoim stoisku, że z cudem udało mi się pomiędzy smażeniem i wydawaniem burgerów siorbnąć parę łyków kawy przyniesionej przez Męża Biegacza :)
Może gdyby żar lał się z nieba, tak jak na pierwszej Żarłostacji, miałabym trochę mniej szaloną trzecią edycję, ale i tak - było fantastycznie! To dzięki wszystkim ludziom, z którymi mogę tworzyć do wydarzenie. I dzięki odwiedzającym nas Żarłożercom, którzy wracają po przepis albo powiedzieć 'jakie to dobre!'.
W moim menu były jaglane i gryczane burgery z dipami jogurtowymi albo melonowo-pomidorową salsą.
Zdjęć potraw jak na lekarstwo - nie miałam aparatu i korzystam z tego, co udało się pstryknąć nadwornym fotografom Opolskiej Blogosfery Kulinarnej ;)
Było mnóstwo warsztatów, konkursów, fotobudka, porady dietetyka, casting do Hell's Kitchen, mini targ ekologicznej żywności - BIObaza, pyszna kawa i różnorodność pysznego jedzenia przygotowanego przez Opolskich Blogerów Kulinarnych.
GRYCZANE
BURGERY Z BOTWINKĄ
1
szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1
pęczek botwiny
2
cebule
1/2
pęczka koperku
1/2
szklanki uprażonych pestek słonecznika
1/2
szklanki uprażonych pestek dyni
1/2
szklanki sezamu
1/2
łyżeczki nasion kolendry
sok
z połowy cytryny
2cm
kawałek imbiru, startego na tarce
1/2
łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
sól,
pieprz
olej
z wytłoczyn oliwek do smażenia
Kaszę
ugotować w dwóch szklankach wrzątku do miękkości.
Cebulę
posiekać w kostkę i zeszklić na patelni.
Botwinę
oczyścić dokładnie, posiekać i udusić w małej ilości
wody
z dodatkiem soli, pieprzu i na końcu zalać sokiem z
cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kaszę można
wcześniej
zmiksować w blenderze na gładką masę, ale nie jest to
konieczne.
Botwinkę przed dodaniem do kaszy odcisnąć z
nadmiaru
wody.
Formować
z masy kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać
z dipem czosnkowym lub melonowo pomidorową salsą..
JAGLANE
BURGERY Z JARMUŻEM
1
szklanka kaszy jaglanej
1
pęczek jarmużu
1/2
pęczka natki pietruszki
2
cebule
1/2
szklanki uprażonych pestek słonecznika
1/2
szklanki uprażonych pestek dyni
1/2
szklanki sezamu
2cm
kawałek imbiru startego na tarce
1
łyżeczka sosu sojowego
1/2
łyżeczki chilli
sól,
pieprz ziołowy
Kaszę
ugotować w dwóch szklankach wrzątku i zmiksować
w
blenderze. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Pod
koniec dodać posiekany drobno jarmuż i natkę
pietruszki
– jeszcze chwilę dusić. Wszystkie składniki
dokładnie
połączyć, formować kotlety i smażyć na
rozgrzanym
tłuszczu do zrumienienia. Podawać z
dipem
ziołowym lub salsą z melona i pomidórów.
...
Dip
ziołowy
1
duży jogurt naturalny
2
łyżki posiekanych liści bazylii
1
łyżka posiekanego tymianku
1
łyżka posiekanego oregano
1/2
łyżki posiekanej mięty
sok
z połowy cytryny
sól, pieprz
Dip
czosnkowy
1
duży jogurt naturalny
3
ząbki czosnku
1
ogórek gruntowy pokrojony w drobną kostkę
sól,
pieprz ziołowy
SALSA
Z MELONA I POMIDORÓW
1
melon miodowy
5
dużych pomidórów
2
cebule czerwone
4
duże ząbki czosnku
pęczek
świeżej kolendry
sok
z całej cytryny
sól,
pieprz
Melon
pozbawić pestek, wyciąć miąższ i pokroić
w
drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
pozbawić
gniaxd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebule
również pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć
przez
praskę. Kolendrę posiekać . Wszystkie składniki
dokładnie
wymieszać.
tak się czeka na burgery ;)
BIObaza
warsztaty slow food dla dzieci prowadzone przez Co na obiad
Warsztaty handmade dla dzieci by Kamo & Znitek.
warsztaty z fotografii kulinarnej by Michał Nowik & Dorota Romik
Hell's Kitchen - spotkanie z uczestnikami programu Pauliną Sawicką, Adamem Czapskim i zwycięzcą - Łukaszem Kawallerem
Adaśko w szczytowej formie ;)
castingi pełną parą.
Coffee tasting z Kofeina 2.0
Konkursy, konkursy... Tutaj prym wiedli Monika Trzciałkowska i Tomek Gabor.
...i nagrody
Akademia Szkraba
Ajwen - dietetyk i trener personalny
Akademia Logicznego Myślenia i Matematyki
Przeczytałeś? Podaj dalej!
Happie stacja i fotobudka :)
Didżeje Dj Erwin i Matthew Mourner
A to my Opolska Blogosfera Kulinarna z Hell's Kitchenami :)
Ela, ja, Małgosia, Ania, Adam z Pauliną i Łukaszem, Jasiek i ekipa, bistro mama, Hania, Delimamma, Brikola, Ania, Krysia, Kasia i Tomek.
Na zdjęciu niestety nie ma wszystkich...
i nasze żarełko
konsumowane na paletach :)
Za wsparcie dziękujemy naszym przyjaciołom
Zdjęcia by Arkadiusz Kornacki, Michał Nowik, Krzysztof Ścisłowicz.
wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń