czwartek, 26 czerwca 2014

Żarłostacja - 3 edycja & burgery bez mięsa.


Ogarnąć to wydarzenie słowami graniczy z cudem!
Tyle się działo!
I taki miałam młyn na swoim stoisku, że z cudem udało mi się pomiędzy smażeniem i wydawaniem burgerów siorbnąć parę łyków kawy przyniesionej przez Męża Biegacza :)

Może gdyby żar lał się z nieba, tak jak na pierwszej Żarłostacji, miałabym trochę mniej szaloną trzecią edycję, ale i tak - było fantastycznie! To dzięki wszystkim ludziom, z którymi mogę tworzyć do wydarzenie. I dzięki odwiedzającym nas Żarłożercom, którzy wracają po przepis albo powiedzieć 'jakie to dobre!'.

W moim menu były jaglane i gryczane burgery z dipami jogurtowymi albo melonowo-pomidorową salsą.
Zdjęć potraw jak na lekarstwo - nie miałam aparatu i korzystam z tego, co udało się pstryknąć nadwornym fotografom Opolskiej Blogosfery Kulinarnej ;)

Było mnóstwo warsztatów, konkursów, fotobudka, porady dietetyka, casting do Hell's Kitchen, mini targ ekologicznej żywności - BIObaza, pyszna kawa i różnorodność pysznego jedzenia przygotowanego przez Opolskich Blogerów Kulinarnych.


GRYCZANE BURGERY Z BOTWINKĄ
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1 pęczek botwiny
2 cebule
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika
1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
1/2 szklanki sezamu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
sok z połowy cytryny
2cm kawałek imbiru, startego na tarce
1/2 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej z wytłoczyn oliwek do smażenia

Kaszę ugotować w dwóch szklankach wrzątku do miękkości.
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni.
Botwinę oczyścić dokładnie, posiekać i udusić w małej ilości
wody z dodatkiem soli, pieprzu i na końcu zalać sokiem z
cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kaszę można
wcześniej zmiksować w blenderze na gładką masę, ale nie jest to
konieczne. Botwinkę przed dodaniem do kaszy odcisnąć z
nadmiaru wody.
Formować z masy kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z dipem czosnkowym lub melonowo pomidorową salsą..


JAGLANE BURGERY Z JARMUŻEM
1 szklanka kaszy jaglanej
1 pęczek jarmużu
1/2 pęczka natki pietruszki
2 cebule
1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika
1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
1/2 szklanki sezamu
2cm kawałek imbiru startego na tarce
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki chilli
sól, pieprz ziołowy

Kaszę ugotować w dwóch szklankach wrzątku i zmiksować
w blenderze. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Pod koniec dodać posiekany drobno jarmuż i natkę
pietruszki – jeszcze chwilę dusić. Wszystkie składniki
dokładnie połączyć, formować kotlety i smażyć na
rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podawać z
dipem ziołowym lub salsą z melona i pomidórów.
...

Dip ziołowy
1 duży jogurt naturalny
2 łyżki posiekanych liści bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanego oregano
1/2 łyżki posiekanej mięty
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Dip czosnkowy
1 duży jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
1 ogórek gruntowy pokrojony w drobną kostkę
sól, pieprz ziołowy

SALSA Z MELONA I POMIDORÓW
1 melon miodowy
5 dużych pomidórów
2 cebule czerwone
4 duże ząbki czosnku
pęczek świeżej kolendry
sok z całej cytryny
sól, pieprz
Melon pozbawić pestek, wyciąć miąższ i pokroić
w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
pozbawić gniaxd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebule również pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć
przez praskę. Kolendrę posiekać . Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać.

tak się czeka na burgery ;)

BIObaza

warsztaty slow food dla dzieci prowadzone przez Co na obiad

Warsztaty handmade dla dzieci by Kamo & Znitek.


warsztaty z fotografii kulinarnej by Michał Nowik & Dorota Romik

Hell's Kitchen - spotkanie z uczestnikami programu Pauliną Sawicką, Adamem Czapskim i zwycięzcą - Łukaszem Kawallerem

Adaśko w szczytowej formie ;)

 castingi pełną parą.

Coffee tasting z Kofeina 2.0


Konkursy, konkursy... Tutaj prym wiedli Monika Trzciałkowska i Tomek Gabor.


...i nagrody

Akademia Szkraba

Ajwen - dietetyk i trener personalny

Akademia Logicznego Myślenia i Matematyki

Przeczytałeś? Podaj dalej!

Happie stacja i fotobudka :)



Didżeje Dj Erwin i Matthew Mourner

A to my Opolska Blogosfera Kulinarna z Hell's Kitchenami :)
Na zdjęciu niestety nie ma wszystkich...

i nasze żarełko
















konsumowane na paletach :)



Za wsparcie dziękujemy naszym przyjaciołom

Zdjęcia by Arkadiusz Kornacki, Michał Nowik, Krzysztof Ścisłowicz.

1 komentarz:

dzięki!