poniedziałek, 3 listopada 2014

Anyż i spółka, na kaszel.



Piękną mamy jesień tego roku.
Taka ilość słońca, kolorów, wilgotny zapach ziemi i liści. Bardzo lubię.
Za ten spokój, melancholijny nastrój, którego nie doświadczyłam już tak długo, że prawie zapomniałam, że tak można czuć się jesienią.
W tym roku szczególnie atrakcyjny był październik, który zaczął się złamanym obojczykiem Młodszej Córki, a potem przeszedł płynnie w zielone gile i kaszel obu Córek i Męża Biegacza.
Ja i Synek trzymamy się dzielnie.
Ale o długich, leniwych, słonecznych spacerach, z wózkiem, słuchawkami i fajnym e-bookiem w uszach, podczas gdy reszta przychówku wesoło hasałaby w przedszkolu (i w pracy ;) ), mogłam zapomnieć.
Luuuuuuuuuuuudzie... A tu zaraz zima będzie.

Więc zamiast spacerować kroiłam cebulę, albo warzyłam ziołową mieszankę - na syropy.
Cebulowy jest powszechny i znany. Codzienne inhalacje słabo oczyszczały drogi oddechowe Córek, więc włączyłam dodatkowo wykrzutśnie działający anyż oraz tymianek i majeranek.
O właściwościach anyżu już pisałam tutaj, przy okazji jeszcze raz polecam meksykańskie champurrado na przeziębienie!
Tymianek i majeranek mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, grzybobójcze i świetnie sprawdzają się w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Syrop anyżowo-majerankowo-tymiankowy:
2 łyżki ugniecionych w moździerzu ziaren anyżu
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
0,5 l wody
3 łyżki miodu

Zioła zalewamy zimną wodą, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zostawiamy do ostudzenia.
Po tym czasie odcedzamy i dodajemy miód.
Przelewamy do szklanej, najlepiej ciemnej butelki lub przechowujemy w ciemnym miejscu. Spożywamy w ciągu tygodnia.
W wersji dla dorosłych można dodać łyżkę stołową spirytusu.

Na zdrowie!



10 komentarzy:


  1. A to dlatego mój wstrętny kaszel i katar ciągnie się za mną tak długo... Muszę kupic anyż! :) A cukierki anyżkowe wystarczą? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. tfu, tfu, nic nas nie trapi, ale zapisałam sobie profilaktycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przypadku życzę żeby się Wam ten przepis nie przydał ;)

      Usuń
  3. Mam zaszczyt poinformować, że Twój blog otrzymał nagrodę Liebster Blog Award! Szczegóły w linku http://babazaklawiatura.blogspot.com/2014/11/liebster-blog-award.html
    Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Cię nominowałam :) Jesteś extra

      Usuń
    2. o jeju dziewczyny! Bardzo Wam dziękuję! Niestety nie wiem kiedy i czy uda mi się wziąć udział w zabawie przez ten nasz galimatias... :)

      Usuń
  4. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:) wszystko znajdziesz u mnie na blogu w poście o tej nazwie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A do syropu z anyżem mają być gwiazdki anyżowy, czy ten drugi anyż taki przypominający ziółka?

    OdpowiedzUsuń

dzięki!