sobota, 23 sierpnia 2014
Jedz i biegaj: koktajl przeciwzapalny made by Mąż Biegacz.
Mąż ostatnio nabawił się kontuzji stopy. Boli i nie chce przestać, więc eksperymentuje z produktami o właściwościach przeciwzapalnych. Prym wiedzie koktajl Scotta, stosowany przez niego w leczeniu naderwanego ścięgna. Jego głównym składnikiem są truskawki, ale te już się skończyły, więc robimy z jagodami. Przepraszam - Mąż robi. Takie składniki jak edemame czy roślinny proszek proteinowy pomija.
Na podstawie przepisu z książki 'Jedz i biegaj' Scott'a Jurek'a.
Jagodowy koktajl przeciwzapalny:
2 szklanki wody
1 banan
1 szklanka jagód
1/2 szklanki mango
1/2 szklanki ananasa
1/4 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki pasty miso
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego korzenia imbiru przeciśniętego przez praskę lub 1/4 łyżeczki mielonego imbiru.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Uzyskanie jednolitej konsystencji wymaga mocniejszego blendera. W słabszym zajmuje to więcej czasu, ale efekt już nie jest tak zadowalający. Głównie ze względu na wiórki kokosowe. Smak jest dość ciekawy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepysznie zdrowy koktajl! :)
OdpowiedzUsuńzdrowy zdecydowanie :)
Usuńbaardzo kuszące, takie koktajle są cudowne (:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
też lubię, może niekoniecznie aż tak przyprawione na codzień - ale tutaj akurat przyprawy mają bardzo duże znaczenie... :) chętnie zajrzę!
Usuńna pewno smaczny koktajl ;)
OdpowiedzUsuńna pewno interesujący ;) dzielę się przepisem bo bardzo dobrze wpływa na organizm, smak gra rolę drugoplanową :D
Usuńcałkiem niezły pomysł na kontuzję... z pewnością mi się przyda, więc zapisuję :)
OdpowiedzUsuńMężu jakby dochodzi do siebie ;)
Usuń