wtorek, 14 października 2014

Jaglano-kokosowe ciasteczka z żurawiną.




Od dwóch tygodni mieszka z nami Synek.
Synek jest śpiochem na tyle, że wciąż mamy z Córkami czas na kombinowanie w kuchni.
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, robimy kruche ciasteczka.
Mnie najbardziej podoba się w nich to, że trzeba się wiele napracować, a Córkom to, że trzeba zrobić z ciasta wałek, jak z plasteliny.
Jest FUN! :)

Jaglano - kokosowe ciasteczka z żurawiną:

140g mąki jaglanej
60g mąki kokosowej
100g masła
60g cukru trzcinowego
szczypta soli
garść posiekanej suszonej żurawiny

Z mąk, masła, cukru i soli szybko wyrabiamy ciasto pod koniec dodając żurawinę. Następnie dzielimy je na dwie części, z których rolujemy jednakowe wałki.
Wstawiamy je okryte folią na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180st. C, wyjmujemy ciasto i kroimy na plastry o grubości około półtorej centymetra. Układamy je na blaszce w 3cm odstępach i pieczemy przez około 12-15 minut.
Studzimy na kratce kuchennej.
Smacznego!